Bestäm själv om du skall vaccinera dig

måndag 26 oktober 2009

Pandemrix är den nya Berlinmuren

Tyska regeringens informationspolitik har varit katastrofal, säger Karl Lauterbach som är professor i hälsoekonomi och politiker i SPD. (1,2,3) Beslutet att köpa ett ofarligt vaccin till regeringstjänstemän (Minister), riksdagsledamöter (Bundesbeamte) och soldater har lett till häftiga diskussioner i Tyskland. (4) Beslutet har skapat känslan av två olika klasser av medborgare och delar Tyskland i två läger.

Pandemrix är den nya Berlinmuren, där makthavarna står på ena sidan med ett ofarligt vaccin och det vanliga folket står på den andra sidan; lurade, manipulerade och lämnade åt sitt öde med ett livsfarligt vaccin. Här behövs ingen gränskontroll, eftersom en klassresa är omöjlig för den som saknar kontakter eller inte har obegränsat med pengar. GlakoSmithKline har båda.

Många ledande läkare, virusexperter och hälsoorganisationer är oroliga över advjuanten squalene som används i Pandemrix och är motståndare till att riskgrupperna skall få detta farliga vaccin. Pandemrix har inte bara delat makthavarna och folket i två läger, utan även expertisen. (5)

Som om inte detta vore nog så har den medicinska expertisen i Tyskland fått ett helt annat utrymme i media jämfört med svensk media som inte gör tillräckligt för att upplysa svenska medborgare om riskerna med Pandemrix.

Den stora kartläggning som DN gör den 25 oktober om vaccinläget inom EU nämner inte med ett enda ord denna splittring och orsakerna bakom denna splittring. (6) Det finns ett starkt och välbegrundat motstånd i Tyskland till att ge Pandemrix till riskgrupperna, däribland gravida och barn. (1)

DN däremot gör ingenting för att varna svenska gravida kvinnor för riskerna med Pandemrix. Istället förhåller sig reportern passiv som en trogen tjänare till industrin och hänvisar med en viss stolthet att Sverige minsann gör det som är bäst, nämligen att följa den prioriteringsordning som EU-kommissionen har rekommenderat.

EU-kommissionen lutar sig mot EMEA som har gett tillverkaren GlakoSmithKline ett marknadsgodkännande för vaccinet Pandemrix, trots följande alarmerande fakta (ett urval):
a) Pandemrix, om det innehåller adjuvanten squalene, orsakar allvarliga skador på råttungar i djurförsök, enligt tillverkaren GlakoSmithKline (7)
b) “it cannot be guaranteed that the new vaccine/adjuvant formulation presents no risks to vaccinees and unexpected events may occur”, enligt EMEA (8)
c) gravida kvinnor eller kvinnor som önskade bli gravida förbjöds att delta i testerna av vaccinet, enligt de kriterier som tillverkaren GlakoSmithKline har dikterat (9)

Karin Bojs som är vetenskapsjournalist på DN säger så här i SVT1 Debatt den 22 oktober 2009: ”det är mitt jobb att sitta hela tiden och läsa vetenskaplig forskning och det har jag gjort sen de första dagarna när rapporterna kom om den nya sjukdomen och jag är lite förvånad över t.ex. Björn Olssons uppgifter att bara rekommendera riskgrupperna.” (10) Karin Bojs verkar tillhöra den grupp av experter som inte ”kastar grus i maskineriet” genom att komma med offentlig kritik, trots att hennes uppfattning ”med få undantag” inte ”delas av resten av världen”. (11)

Låt inte media och myndigheter tänka åt dig och fatta dina beslut åt dig. Bestäm själv om du skall vaccinera dig.

Källor och förklaringar:
(1) http://www.welt.de/politik/deutschland/article4905891/Schwangere-sollen-Regierungsimpfstoff-bekommen.html
(2) http://www.karllauterbach.de/
(3) http://sv.wikipedia.org/wiki/Tysklands_socialdemokratiska_parti
(4) http://www.stern.de/gesundheit/schweinegrippe-impfung-aerzte-wollen-politiker-impfstoff-fuer-kinder-einsetzen-1515672.html
(5) http://www.irishtimes.com/newspaper/world/2009/1021/1224257146987.html
(6) http://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-ska-smittan-stoppas-i-europa-1.982194
(7) http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/pandemrix/H-832-en6.pdf
(8) http://www.emea.europa.eu/pdfs/human/vwp/13471604en.pdf
(9) http://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00309634?term=pandemic&spons=glaxosmithkline&cntry1=EU%3ABE&rank=1
(10) http://svtplay.se/v/1741029/debatt/del_10_av_17_-_torsdag?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,1737166/sb,p104688,1,f,-1 (27:45 min in i programmet)
(11) http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3655933.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.